Informasjon om utstyr

Vi får mange spørsmål om hvilket utstyr en trenger for å drive med klatring. Det finnes ingen fasitsvar, men her får du en liste som er et greit utgangspunkt:

Aldri klatret før, ønsker å prøve:

Du kan klatre i et par gode joggesko eller anmarsjsko. Klatreopplevelsen vil nok begrense seg til å føle på høyden og bevegelsene. Mange som deltar på innføringskurs første gangen møter opp i joggesko og handler klatresko påfølgende dag. En klatresko vil gi deg mer kontakt med veggen og du vil stå mye tryggere. Å bruke beina aktivt gjør klatringen betraktelig enklere, men du må stole på de!

Vil klatre aktivt innendørs:

Klatresko er obligatorisk omtrent for å få progresjon. Et par sko til 600-800 kroner holder i ca 1 år for en nybegynner. Senere par vil holde lengre, ettersom du blir mer presis med benplasseringen.

Det kan også være verdt å investere i en kalkpose med kalk. Det vil tørke ut hendene dine, slik at du får bedre tak på veggen.

Er du fornøyd med buldring (klatring opp til ca 3-4 meter uten tau), er sko og kalk alt du trenger.

Ønsker du å klatre i tau, bør du kjøpe egen klatresele og brems i tillegg. Dette trenger heller ikke å være så dyrt, du får ofte kjøpt «klatrepakker» hos sportsbutikker. Her får du gjerne sko, sele, skrukarabin, brems og en kalkpose til en hyggelig pris.

Tau. Klatrer du fast ilag med noen, kan dere godt spleise på det første tauet. Spør gjerne i butikken om hva de har inne. Det du er på jakt etter, er et innendørs sportsklatretau. De er gjerne 10-11mm i tykkelse og relativt billige. Sørg for at du får et tau som er egnet til dette.

Vil klatre aktivt utendørs:

Klatresko, sele, tau, 3 låsekarabinere, brems og kalkpose.

I tillegg trenger du og partneren din et sett kortslynger, gjerne 12-16 stykker. Her kan dere også dele på utstyret og kjøpe halvparten hver.

Det er veldig greit å ha en måte å selvforankre seg på, slik at du kan arbeide med snufeste uten å være redd for å falle. Til dette kan du bruke en sydd slynge med «hemper», kalt Daisy Chain på klatrespråket.

Når du er kommet hit, er veiene videre så mange at det ikke er noe poeng å lese seg til hva du trenger. Du kjøper det du må ha for å nå dine klatremål 🙂