Autobelayene våre er på service. Tilbake 18. mars

På onsdag (28.02.24), samme dag som de nasjonale retningslinjene for bruk av autobelay ble publisert av Norges klatreforbund, ble våre fire autobelayer sendt på sitt årlige spaopphold for kontroll og service. Vi forventer å få de i retur i løpet av uke 11 (dugnadsuken) så fra 18. mars vil det være mulig å klatre på autobelay igjen.

Det er mulig de vil få en ny plassering i vår klatrevegg når de returnerer fra service ettersom et av punktene i retningslinjene for klatreanlegg er at autobelayklatring skal foregå på egne vegger/områder som er forbeholdt dette. Det skal ikke være linjer for ledklatring/topptauklatring i nærheten av linjene for autobelay. Dette punktet innfrir vi ikke pr dags dato. Vil du lese de nasjonale retningslinjene? Se https://klatring.no/nyheter/2024/nasjonale-retningslinjer-for-bruk-av-autobelay/

RETNINGSLINJER FOR KLATRERE

Mens du venter på at autobelayene skal returnere så kan du sette deg inn i retningslinjene som gjelder for deg som klatrer ved bruk av autobelay. Norges Klatreforbunds anbefaler følgende retningslinjer for alle som klatrer på autobelay:

  • Gjør det til en rutine og god vane å få en naboklatrer til å gjennomføre en kameratsjekk av deg etter at du har gjort selvsjekken. Spør noen i nærheten, og still villig opp om du blir spurt om å ta kameratsjekk på noen andre. Kameratsjekk på autobelay består av å sjekke at selen sitter korrekt, samt at karabineren fra autobelayen er festet i sentralløkka og er låst.
  • Gjennomfør alltid en funksjonstest før du begynner å klatre på autobelay. Etter at du har festet deg inn i karabineren drar du ut litt slakk og slipper båndet. Du får da kontrollert at autobelayen strammer inn båndet når du klatrer.
  • Du kan også teste bremsefunksjonen ved å klatre et par meter opp fra bakken og slippe deg ned igjen. Etterpå kan du klatre videre helt til topps.
  • Følg retningslinjene og reglene til klatrehallen. Klatre aldri ruter/linjer som ikke hører til/topper ut ved autobelayen du er innkoblet i. Klatre aldri for langt til siden for linja, dette for å unngå pendelfall.
  • Hvis noe uventet skjer, ikke få panikk, men vurder situasjonen. Kanskje kan du klatre rolig og kontrollert ned til bakken, eller feste deg inn i en kortslynge i veggen? Ta en titt ned på selen og forsikre deg om at innfestingen er i orden før du slipper deg kontrollert ned fra veggen.
  • Sjekk at landingsområdet ditt er fritt for personer hvis du skal slippe deg kontrollert ned. Gi beskjed hvis noen står i veien.
  • Bruk alle sansene dine, inkludert øyne og ører når du klatrer. Ikke blokker høresansen din med musikk på øret. Det både distraherer deg, og gjør at du ikke hører om noen prøver å rope livsviktig informasjon til deg.
  • Husk alltid å feste karabineren i sperreseilet etter endt klatring. Ikke fest den andre steder enn i sperreseilet, heller ikke midlertidig. Slipp ikke båndet med karabiner opp til trommelen.