Nyhet i klatreveggen → Auto Belay

Julen har kommet til Klatreklubben Ålesund, og innen 24. desember vil vi ha montert opp årets julegaver til våre kjære medlemmer. To stk. Auto Belay er på vei i posten, så snart vil du kunne klatre på egenhånd i klatreveggen vår. 

 

Auto-Belay er et selvsikringsverktøy som tillater deg å klatre i klatreveggen uten noen som sikrer. Dette er perfekt i en travel hverdag hvor man ønsker en rask klatreøkt, eller om man sliter med å få tak i venn som kan være med å sikre.

Selv om de kan oppleves psykende ved første møte, har veldig mange klatrere etterhvert blitt fortrolige med dem. Litt for fortrolige kanskje, med tanke på de relativt mange og oppsiktsvekkende ulykkene og nestenulykkene som har hendt. Utrolig nok er den vanligste feilmekanismen at klatreren glemmer å koble seg inn. Hvordan dette er mulig er nesten vanskelig å forestille seg, for det strider mot all opplæring, erfaringer og instinkter man har som klatrer. Faktum er likevel at selv meget erfarne klatrere har gått på denne smellen.

Sikringssystemet krever minst like stor årvåkenhet som alle andre former for klatring, både fra oss som klatrer og fra klatresenterne. NKFs ulykkesdatabase viser at det har vært flere ulykker tilknyttet Auto Belay, og statistikken forteller oss at de aller fleste hendelsene kunne vært unngått om alle bare husket på denne ene enkle setningen:

Sjekk at du har koblet deg riktig inn!

Klatrere som benytter seg av Auto Belay må derfor følge våre regler og rutiner for at slike ulykker ikke skal skje!

 

Krav om opplæring:

  • Les deg opp på informasjon om selvsikring med tilhørende faremomenter (sikkerhetsdokument henger ved vaktboden).
  • Signer en ansvarserklæring (skjema ligger på et bord ved vaktboden) og lever dokumentet i postkassen.
  • Bruker skal ha gyldig topptaukort/brattkort.
  • ALLE skal få opplæring av en klatrevakt/instruktør før de tar i bruk selvsikringssystemet for første gang (dette gjelder også de som har brattkort/topptaukort).
  • Klatrere under 18 år har ikke lov til å bruke systemet uten å bli kontrollert av en myndig person (dette gjelder hver gang selvsikringssystemet skal benyttes).
  • Styret i Klatreklubben Ålesund kan vedta utestengelse fra anlegget for brukere som ikke følger disse retningslinjene.

 

Klatreklubben Ålesund sine sikkerhetsdokumenter kan leses her:

https://www.dropbox.com/sh/k771qz6ms7bxwgs/AACp2h31_buRPGJxqbteURK9a?dl=0

 

Det svenske klatreforbundet sin sikkerhetskomite har publisert en rapport med anbefalinger for å øke sikkerheten:

http://bergsport.se/wp-content/uploads/2014/12/rekommendationer-sjaalvsaakringssystem.pdf